αντικατάσταση άρθρωσης: κίνδυνοι και οφέλη

Μετά από τραυματισμό στο σκι πριν από 30 χρόνια, ο Bert Pepper, MD, πήρε την οστεοαρθρίτιδα στο αριστερό γόνατό του. «Σταμάτησα το σκι και έδωσα τένις, τρέξιμο και άλλα αθλήματα που είναι σκληρά στο γόνατο», λέει. «Επέστρεψα στην ταχύτητα-περπάτημα για να παραμείνουν σε φόρμα, αλλά το γόνατο με κράτησε από το περπάτημα σε έναν καλό ρυθμό.

Και όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να σταθμίζονται προσεκτικά οι κίνδυνοι και τα οφέλη.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να υπάρξει μια κοινή αντικατάσταση », λέει ο Charles Bush-Joseph, MD, καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό κέντρο Rush University.« Ο καλύτερος λόγος είναι η ανακούφιση του πόνου.

Κατά τη διάρκεια αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, ο χειρουργός αφαιρεί τις κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης και τις αντικαθιστά με πλαστικά ή μεταλλικά εμφυτεύματα. Αυτό εξαλείφει τον πόνο επειδή ο ασθενής χόνδρος και οστά δεν είναι πια εκεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι να βελτιώσετε πόσο καλά δουλεύουν τα κοινά σας, λέει ο Μπους-Ιωσήφ, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι λιγότερο προβλέψιμα. Μετά την τοποθέτηση ενός νέου ισχίου ή γόνατος, πολλοί άνθρωποι μπορούν να περπατούν πιο εύκολα. Κάποιοι μπορεί να είναι σε θέση να οδηγήσουν ποδήλατο ή να παίξουν γκολφ. Αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Οι αντικαταστάσεις άρθρωσης φέρουν τους ίδιους κινδύνους με άλλες μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μια πιθανότητα μολύνσεων ή θρόμβων αίματος. Διακινδυνεύετε περισσότερο αυτά τα προβλήματα εάν έχετε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά ή ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα – η άμυνα του οργανισμού σας από τα μικρόβια. Ο χειρούργός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και αραιωτικά αίματος για να αποτρέψει κάποιες επιπλοκές.

Ο άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι ότι η νέα άρθρωση μπορεί να μην λειτουργεί όπως ελπίζατε. Μπορεί να αισθάνεται αδύναμη ή σκληρή, ιδιαίτερα το γόνατο. «Οι ασθενείς που δεν αποκαθιστούν ενεργά δεν θα ανακτήσουν το μέγιστο εύρος κίνησης», λέει ο Μπους-Ιωσήφ. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατό σας, κολλήστε προσεκτικά το πρόγραμμα αποκατάστασης, της ανάπαυσης και των φαρμάκων.

Είναι λιγότερο συχνή, αλλά είναι πιθανό το εμφύτευμά σας να μπορεί να χαλαρώσει ή να εξαρθρωθεί. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η άρθρωση αντικατάστασης μπορεί να φθαρεί μετά από περίπου 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε άλλη χειρουργική επέμβαση κάτω από το δρόμο.