ζωή με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Έχοντας πει ότι έχετε μεταστατικό (στάδιο IV) καρκίνο του μαστού είναι πολλά που πρέπει να πάρετε μέσα. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος σας έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αλλά ο γιατρός σας έχει τρόπους να επιβραδύνει την ανάπτυξη της ασθένειας. Μπορείτε να ζήσετε για πολλά ακόμα χρόνια.

Για να είναι ασφαλής, η Jennifer Mukai εκτός από την εξάλειψη της σόγιας από τη διατροφή της, αφού της είπαν ότι είχε καρκίνο του μαστού τον Μάιο του 2009. Όντας ιαπωνικής καταγωγής και επίσης συνειδητοποιώντας την υγεία, ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων του Seattle λέει ότι έτρωγε πολλή σόγια σε διάφορες μορφές πριν από τη διάγνωσή της. «Πήρα περίπου τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού γάλακτος σόγιας στον καφέ μου δύο φορές την ημέρα και έφαγα τοfu και edamame [σόγια] αρκετά τακτικά», λέει ο 44χρονος. “Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα έφτασα αρκετά σόγια στο υποκατάστατο κρέατος …

Για να διαχειριστείτε τη θεραπεία και τη ζωή σας με τους δικούς σας όρους, μάθετε για τη νόσο και τι να περιμένετε.

Όταν έχετε πρώιμο στάδιο καρκίνου, η θεραπεία σας είναι βραχυπρόθεσμη και επικεντρώνεται σε θεραπεία.

Με τον καρκίνο του μαστού σταδίου IV, κάποια μορφή θεραπείας θα είναι ένα μέρος της ζωής σας από δω και πέρα. Ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της νόσου για όσο το δυνατόν περισσότερο, με τον ελάχιστο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών ή πόνου.

Καθώς οι ιατρικές θεραπείες βελτιώνονται, οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή η μορφή καρκίνου κάποια μέρα θα αντιμετωπιστεί όπως ο διαβήτης ή άλλες συνεχιζόμενες, «χρόνιες» καταστάσεις, όπου η ασθένεια διαχειρίζεται για αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες.

Οι επιλογές που σας συστήνει ο γιατρός για εσάς θα εξαρτηθούν

Η απόφαση αυτή εξαρτάται από εσάς. Οι γιατροί θα σας προσφέρουν επιλογές βάσει της μοναδικής σας κατάστασης. Μάθετε όσο μπορείτε για τις επιλογές σας και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τις παρενέργειες πριν λάβετε αποφάσεις.

Αυτές οι συνήθεις θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά μόνοι ή σε συνδυασμό

Ορμονική θεραπεία. Εάν ο καρκίνος σας τροφοδοτείται με οιστρογόνο ή προγεστερόνη, τα φάρμακα ορμονικής θεραπείας μπορούν να συμβάλουν στη συρρίκνωση των όγκων. Πείνα τα καρκινικά κύτταρα με την αποκοπή της προσφοράς ορμονών που πρέπει να αναπτυχθούν.

Η στοχευμένη θεραπεία κατά του HER2. Ορισμένα κύτταρα καρκίνου του μαστού έχουν πάρα πολύ μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2. Αυτό τους καθιστά πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Τα φάρμακα που στοχεύουν αυτή την πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκίνων του μαστού με HER2.