ισονιαζίδη (από του στόματος οδό, ενδομυϊκή οδό) περιγραφή και εμπορικές ονομασίες

Το ισονιαζίδιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φυματίωσης (TB) ή για την πρόληψη της επιστροφής (επανενεργοποίηση). Μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της φυματίωσης ή για την αποτροπή της επιστροφής (επανενεργοποίηση). Αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλα προβλήματα όπως καθορίζονται από το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μερικές σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του ήπατος. Η βλάβη του ήπατος είναι πιο πιθανή σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσετε για το καλό που θα κάνει αυτό το φάρμακο, καθώς και για τους κινδύνους να το πάρετε.

Καναδικό εμπορικό σήμα

Εάν υποβάλλονται σε θεραπεία για ενεργό φυματίωση (TB): Για να ξεπεραστεί εντελώς η μόλυνση από την TB, πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της θεραπείας, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι επίσης σημαντικό να μην χάσετε καμία δόση.

Το Isoniazid διατίθεται μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Σιρόπι, δισκίο, διάλυμα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Το Isoniazid μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε οποιονδήποτε ασθενή. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό του παιδιού το καλό που μπορεί να κάνει αυτό το φάρμακο καθώς και τους κινδύνους από τη χρήση του.

Αλλεργίες

Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιθανή σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι από τους νεότερους ενήλικες στις επιδράσεις της ισονιαζίδης.

Παιδιατρικός

Μελέτες σε γυναίκες υποδηλώνουν ότι αυτό το φάρμακο παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο για το βρέφος όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Γηριατρική

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Δοσολογία

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω δεν συνιστάται συνήθως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιείται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιείται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας υγείας σας γνωρίζει αν βρίσκεστε σε χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή σε οποιαδήποτε άλλη ειδική διατροφή. Τα περισσότερα φάρμακα περιέχουν περισσότερο από το δραστικό συστατικό και πολλά υγρά φάρμακα περιέχουν αλκοόλ.

Εάν παίρνετε ισονιαζίδη από το στόμα και αναστατώνει το στομάχι σας, πάρτε το με φαγητό. Τα αντιόξινα μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Ωστόσο, μην πάρετε αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο εντός 1 ώρας από τη λήψη της ισονιαζίδης. Μπορεί να διατηρήσουν το φάρμακο αυτό σωστά.

Για ασθενείς που λαμβάνουν τη στοματική υγρή μορφή ισονιαζίδης

Για να ξεπεραστεί εντελώς η φυματίωση (TB), είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της θεραπείας, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε κάθε μέρα για 6 έως 2 χρόνια. Είναι σημαντικό να μην χάσετε καμία δόση.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να παίρνετε καθημερινά πυριδοξίνη (π.χ. Hexa-Betalin, βιταμίνη Β6) για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη μείωση μερικών από τις παρενέργειες του ισονιαζιδίου. Αυτό δεν είναι συνήθως απαραίτητο σε παιδιά, τα οποία λαμβάνουν αρκετή πυριδοξίνη στη διατροφή τους. Εάν είναι απαραίτητο, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε καθημερινά πυριδοξίνη μαζί με αυτό το φάρμακο. Μην παραλείψετε κάποια δόση.

Χαμένη δόση

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Αποθήκευση

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Επίσης, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανιστεί θολή όραση ή απώλεια της όρασης, με ή χωρίς πόνο στο μάτι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγχετε τα μάτια σας από έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν εντός 2 έως 3 εβδομάδων ή εάν επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ορισμένα τρόφιμα όπως το τυρί (ελβετικό ή τσεσίσιο) ή τα ψάρια (τόνος, πιπεριά ή σαρδέλλα) μπορεί σπάνια να προκαλέσουν αντιδράσεις σε μερικούς ασθενείς που λαμβάνουν ισονιαζίδη. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε ερυθρότητα ή κνησμό του δέρματος, ζεστό αίσθημα, γρήγορο ή χτύπημα του καρδιακού παλμού, εφίδρωση, ρίγος ή μυϊκή αίσθηση, πονοκέφαλο ή ζάλη, ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά τακτικά ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο. Επίσης, η τακτική χρήση αλκοόλ μπορεί να κρατήσει το φάρμακο αυτό σωστά. Επομένως, θα πρέπει να περιορίσετε αυστηρά την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που πίνετε ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Εάν αυτό το φάρμακο σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ή πολύ αδύναμοι ή προκαλούν αδέσποτα, αστάθεια, απώλεια όρεξης, ναυτία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, καύσο ή πόνο στα χέρια και τα πόδια ή έμετο, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια πρώιμης προειδοποίησης για πιο σοβαρά προβλήματα ήπατος ή νεύρων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Τα σκοτεινά ούρα και το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος (ενδείξεις ηπατικών προβλημάτων) είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.