που ζουν με σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων

Το σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων (APS) δεν έχει καμία θεραπεία. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελέγξετε τη διαταραχή και να αποφύγετε επιπλοκές.

Πάρτε όλα τα φάρμακα όπως συνταγογραφείται από το γιατρό σας και λάβετε συνεχή ιατρική φροντίδα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής και τις ανησυχίες που έχετε.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιπηκτικά, ή “αραιωτικά αίματος”, για την πρόληψη θρόμβων αίματος ή για να μην τους μεγαλώσουν. Θα πρέπει να παίρνετε αυτά τα φάρμακα ακριβώς όπως συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

Φάρμακα

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με όλα τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς συνταγή ή των βοτάνων. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της εξωχρηματιστηριακής ιβουπροφαίνης ή ασπιρίνης, μπορούν να μειώσουν το αίμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να μην θέλει να παίρνετε δύο φάρμακα που μειώνουν το αίμα σας λόγω του κινδύνου αιμορραγίας.

Υπό εξέλιξη ιατρική περίθαλψη

Οι γυναίκες που έχουν APS δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον έλεγχο των γεννήσεων ή την ορμονοθεραπεία που περιέχει οιστρογόνα. Το οιστρογόνο αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές.

Εάν έχετε APS, η λήψη τακτικών ιατρικών εξετάσεων είναι σημαντική. Διεξάγετε αιματολογικές εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτές οι δοκιμές βοηθούν στην παρακολούθηση του βαθμού πήξης του αίματός σας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της APS αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μέσα στο σώμα σας (εσωτερική αιμορραγία) ή κάτω από το δέρμα ή από την επιφάνεια του δέρματος (εξωτερική αιμορραγία). Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της αιμορραγίας, ώστε να μπορείτε να λάβετε αμέσως βοήθεια. Περιλαμβάνουν

Πολλή αιμορραγία μετά από πτώση ή τραυματισμό ή εύκολη μώλωπα ή αιμορραγία μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το αίμα σας είναι πολύ λεπτό. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και πότε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς. Ρωτήστε τον / της αν η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας. Μερικά τρόφιμα ή ποτά μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τις επιδράσεις της βαρφαρίνης.

Ρωτήστε το γιατρό σας ποια ποσότητα αλκοόλ είναι ασφαλής για να πιείτε εάν παίρνετε φάρμακο. Αν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα προγράμματα και τα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κόψετε. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας και να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας.

Τα φάρμακα APS ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε δραστηριότητες που έχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, όπως ορισμένα αθλήματα επαφής.

Το APS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σχετικών με την εγκυμοσύνη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της APS εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη.

Με τη σωστή θεραπεία, οι γυναίκες που έχουν APS είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν τα μωρά σε θητεία από τις γυναίκες των οποίων η APS δεν αντιμετωπίζεται.

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τα φάρμακά σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψει την επικίνδυνη αιμορραγία

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Άλλες ανησυχίες