επιφανειακή επίστρωση με λέιζερ

Η αναζωογόνηση με λέιζερ χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να στείλει σύντομα παλμούς φως υψηλής ενέργειας που απορροφώνται από το νερό και ουσίες στο δέρμα που ονομάζονται χρωμοφόρα. Το φως μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και στη συνέχεια η θερμότητα καταστρέφει (εξατμίζει) τα λεπτά τμήματα του δέρματος, στρώματα ανά στρώμα. Καθώς η τραυματισμένη περιοχή θεραπεύει, το νέο δέρμα αναπτύσσεται για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο δέρμα που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας με λέιζερ. Ορισμένα λέιζερ σφίγγουν μόνο το δέρμα θερμαίνοντάς το αλλά δεν καταστρέφουν το δέρμα.

Το λέιζερ CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι ο συνηθέστερος τύπος λέιζερ που χρησιμοποιείται για την εκ νέου επένδυση. Λέιζερ Erbium χρησιμοποιούνται επίσης συχνά.

Η αναζωογόνηση με λέιζερ είναι συνήθως πολύ ακριβής και προκαλεί μικρή ζημιά στο περιβάλλον δέρμα και ιστό. Αυτό γίνεται πιο συχνά στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να γίνει στο δέρμα σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα χέρια, ο λαιμός και το στήθος μπορούν να αποφευχθούν επειδή το δέρμα στις περιοχές αυτές δεν θεραπεύεται όπως και σε άλλες περιοχές. Έχει την τάση να πυκνώνει και να δημιουργεί ουλές ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας με λέιζερ. Μερικοί χειρουργοί είναι πρόθυμοι να θεραπεύσουν τον αυχένα χρησιμοποιώντας λέιζερ χαμηλότερης ενέργειας.

Οι νεώτερες μέθοδοι επανεμφάνισης λέιζερ προκαλούν λιγότερες επιπλοκές και έχουν ταχύτερους χρόνους ανάκαμψης. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν

Οι περιοχές που πρόκειται να υποστούν επεξεργασία καθαρίζονται και επισημαίνονται με ένα στυλό. Ένα νευρικό μπλοκ με ένα τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται συνήθως για να μουτρήσει την περιοχή πριν από τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό ή αντινεοπλασματικό φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Εάν ολόκληρο το πρόσωπό σας πρόκειται να αντιμετωπιστεί, ίσως χρειαστεί ισχυρότερη αναισθησία (σε ορισμένες περιπτώσεις, γενική αναισθησία), ανακούφιση από τον πόνο ή καταστολή. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε τις βλάβες στα μάτια από το λέιζερ. Και υγρές πετσέτες θα τοποθετηθούν γύρω από την περιοχή για να απορροφήσουν τους υπερβολικούς παλμούς λέιζερ.

Το λέιζερ περνά πάνω από το δέρμα, στέλνοντας παλμούς. Κάθε παλμός διαρκεί λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μεταξύ των περασμάτων με το λέιζερ, το δέρμα θα σκουπιστεί με νερό ή διάλυμα αλατόνερου για να κρυώσει το δέρμα και να αφαιρέσει τους ιστούς που έχει καταστρέψει το λέιζερ. Ο αριθμός των απαιτούμενων περασμάτων εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή και ποιο είδος δέρματος αντιμετωπίζεται. Το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια, για παράδειγμα, απαιτεί πολύ λίγα περάσματα με το λέιζερ. Το παχύτερο δέρμα ή το δέρμα με πιο σοβαρές αλλοιώσεις απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό περασμάτων.

Οι παλμοί από το λέιζερ μπορεί να τσίμπησουν ή να καούν ελαφρώς, ή μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση κουμπώματος κατά το δέρμα σας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρατηρείται μικρή ή καθόλου αιμορραγία, αν και το δέρμα που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη μπορεί να αιμορραγεί Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, η περιοχή καλύπτεται με καθαρό επίδεσμο ή αλοιφή.

Η αναζωογόνηση με λέιζερ γίνεται συνήθως σε ιατρείο ή κέντρο χειρουργικής εξωτερικών ασθενών.

Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση και την αποκατάσταση μετά την επαναφορά του λέιζερ ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και το βάθος της περιοχής που έχει υποστεί αγωγή. Κάποιος που έχει το πλήρες πρόσωπο επανεμφανισθεί, για παράδειγμα, θα έχει μεγαλύτερο χρόνο ανάκτησης από κάποιον που έχει μόνο μια μικρή περιοχή δέρματος που αντιμετωπίζεται.

Συνήθως, η τραυματισμένη περιοχή θα είναι ροζ, τρυφερή και πρησμένη για τουλάχιστον αρκετές ημέρες. Οι ψυχρές συσκευασίες και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διόγκωσης και του πόνου. Μετά την επανεμφάνιση του δέρματος, το δέρμα θα παραμείνει κόκκινο για αρκετές εβδομάδες.

Η σωστή φροντίδα της επεξεργασμένης περιοχής ενώ το δέρμα θεραπεύει είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα αντιικό φάρμακο που ονομάζεται acyclovir για να αποτρέψετε τη μόλυνση εάν λαμβάνετε θεραπεία γύρω από το στόμα σας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε κατά το παρελθόν κρύες πληγές.

Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις παρακολούθησης στο γιατρό σας για την παρακολούθηση της επούλωσης και της αναγέννησης του δέρματος και για τον εντοπισμό και τη θεραπεία πρώιμων σημείων μόλυνσης ή άλλων επιπλοκών.

Η εκ νέου επίστρωση με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της εμφάνισης ή την αφαίρεση

Τα άτομα με ελαφρύτερο δέρμα που δεν έχουν πολύ έκθεση στον ήλιο μετά τη διαδικασία τείνουν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα άτομα με σκουρότερο δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από την επαναφορά του λέιζερ, αλλά το δέρμα τους μπορεί να μην θεραπεύεται επίσης.

Μπορεί να μην είστε καλός υποψήφιος για την εκ νέου επίστρωση με λέιζερ εάν εσείς

Ο τύπος του δέρματός σας, η κατάσταση του δέρματός σας, το επίπεδο εμπειρίας του γιατρού σας, ο τύπος του λέιζερ που χρησιμοποιείται και ο τρόπος ζωής σας ακολουθώντας τη διαδικασία, μπορούν να επηρεάσουν όλα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της επίστρωσης λέιζερ. Μερικοί τύποι προβλημάτων δέρματος ή ελαττώματα ανταποκρίνονται καλύτερα στην επαναφορά των λέιζερ από άλλα. Τα άτομα με ελαφρύτερο δέρμα που περιορίζουν την έκθεση στον ήλιο μετά τη διαδικασία τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα με πιο σκούρο δέρμα και εκείνους που συνεχίζουν να περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο.

Σε γενικές γραμμές, η αναζωογόνηση λέιζερ τείνει να έχει καλά αποτελέσματα με αρκετά χαμηλό κίνδυνο.

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας με λέιζερ μπορεί να μην είναι εμφανή για αρκετούς μήνες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι κίνδυνοι της επίστρωσης με λέιζερ μπορεί να περιλαμβάνουν

Η αναζωογόνηση με λέιζερ αρχικά βλάπτει ή τραυματίζει το δέρμα και στη συνέχεια καταστρέφει τα ανώτερα στρώματα. Πρέπει να προετοιμαστείτε για το πώς θα εμφανιστεί το δέρμα σας αμέσως μετά τη θεραπεία και καθ ‘όλη τη διαδικασία επούλωσης. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη φροντίδα του δέρματός σας μετά τη θεραπεία, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τη μόλυνση και να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας καταλαβαίνει τι ελπίζετε να επιτύχετε και ότι καταλαβαίνετε τα αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε ρεαλιστικά. Ακόμη και με ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορεί να μην δείτε αποτελέσματα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά την επαναφορά του λέιζερ. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη από μία θεραπεία για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Μετά την εκ νέου επίστρωση με λέιζερ, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό καθημερινά και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Το νέο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες και αποχρωματισμό από το φως του ήλιου.

Η επανάκλαση με λέιζερ, η χημική φλούδα και η δερμοαπόξεση είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές για τη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος. Αν και αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους, έχουν ουσιαστικά την ίδια επίδραση στο δέρμα: καταστρέφουν και αφαιρούν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος για να επιτρέψουν την αναγέννηση του δέρματος.

Καμία τεχνική δεν είναι αναγκαστικά καλύτερη από τις άλλες. Όταν γίνεται από έμπειρο χειρουργό, η επαναφορά του λέιζερ μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ακριβής από τις χημικές φλούδες ή την αποτριβή. Αλλά η επιλογή της τεχνικής βασίζεται στην τοποθεσία που θέλετε να αντιμετωπίσετε, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματός σας, την εμπειρία του γιατρού, τις προτιμήσεις σας και άλλα πράγματα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνικών.

Συμπληρώστε τη φόρμα πληροφοριών για τη χειρουργική επέμβαση (PDF) για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για αυτή τη χειρουργική επέμβαση

Tanzi ΕΙ, Alster TS (2008). Επαναφύτευση του δέρματος: Αφαιρούμενα λέιζερ, χημικές φλούδες και δερμοαπόξεση. Στο Κ. Wolff et αϊ., Eds., Fitzpatrick’s Dermatology ίη General Medicine, 7th ed., Vol. 2, σελ. 2364-2371. Νέα Υόρκη: McGraw-Hill Medical.

Anne C. Poinier, MD – Εσωτερική ιατρική; Keith A. Denkler, MD – Πλαστική Χειρουργική

12 Μαρτίου 2014