είναι γρήγορο φαγητό που σκοτώνει την αίσθηση της γεύσης μας;

Παρατηρήσατε ποτέ ότι όλες οι αρθρώσεις γρήγορου φαγητού έχουν την ίδια “μυρωδιά”; Το καυτό λάδι ανακατεύεται με το κρεμμύδι; Μερικοί άνθρωποι έχουν μάλιστα προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει μια μυστική εθιστική χημική ουσία.

[Η αίσθηση της γεύσης] είναι κακό, “λέει ο Steven A. Witherly, PhD, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Technical Products Inc., μιας εταιρίας παροχής συμβουλών για τα τρόφιμα στη Βαλένθια, Καλιφόρνια.” Το γρήγορο φαγητό έχει γελοία υψηλά επίπεδα αλατιού , λίπος και ζάχαρη – και ο εγκέφαλος αρέσει το αλάτι, το λίπος και η ζάχαρη.

Ο καθένας έχει περίπου 10.000 γεύσεις στη γλώσσα του (αν και αυτές μπορεί να λεπτύνουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν). “Το γρήγορο φαγητό δεν είναι τόσο θαμπή για τους γευστικούς πόρους, καθώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτή τη γεύση ως ευχάριστη ή δυσάρεστη”, λέει ο Witherly. Οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη επηρεάζουν επίσης την εντύπωση του εγκεφάλου για ένα δεδομένο τρόφιμο. “Το σνακ φαγητό επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων.

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες έχουν πει ότι η αίσθηση της γεύσης μπορεί να ανιχνεύσει αλμυρό, πικρό, ξινό και γλυκό. Τώρα, Witherly λέει, μια πέμπτη γεύση που βρέθηκε να λαμβάνεται άμεσα από τη γλώσσα είναι umami (προφέρεται “ooo-mommy”), η οποία είναι η γεύση γλουταμινικού μονονάτριο (MSG). Το τυρί παρμεζάνα είναι τεράστιο σε αυτό, το 1% ζυγίζει. η σάλτσα σόγιας είναι επίσης 1%. Το Umami είναι συνδεδεμένο με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μητρικό γάλα που προσελκύει ο εγκέφαλος.

Ο Witherly λέει επίσης ότι η ανθρώπινη αίσθηση της γεύσης μπορεί να αναγνωρίσει τη ζεστή γεύση του πιπεριού και μια άλλη που καλεί τη γεύση του λιπαρού οξέος.

Η Marcia Levin Pelchat, PhD, ψυχολόγος και επιστήμονας έρευνας με το κέντρο Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια, λέει ότι η καυτή πιπεριτική γεύση είναι περισσότερο ένα σήμα ερεθισμού του δέρματος στο εσωτερικό μάγουλο παρά σε μια γεύση. (Το Carbonation, λέει, παρέχει έναν παρόμοιο ερεθισμό που μπορεί να μελετηθεί από ερευνητές γευσιγνωσίας.)

Ό, τι κι αν τους προκαλέσει, η αίσθηση της γεύσης παίρνει το σήμα και το στέλνει στον εγκέφαλο για ερμηνεία και συνδυασμό με άλλα γούστα.

Ορισμένες αισθήσεις – όπως το αλάτι, η ζάχαρη και, σε κάποιο βαθμό, η αίσθηση του λίπους – γίνονται μια προσδοκία. Οι άνθρωποι θέλουν να τις βιώσουν. «Έχω δει τις σκιές του εγκεφάλου των ανθρώπων να φωτίζονται στα κέντρα ευχαρίστησης όταν το λίπος περνά πάνω από τη γλώσσα τους», λέει ο Witherly.

υγιεινές, νόστιμες συνταγές, από το περιοδικό Eating Well.

Κοτόπουλο, σοκολάτα, σαλάτες, επιδόρπια, σούπα