δυσανεξία στη λακτόζη

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν πλήρως τη ζάχαρη (λακτόζη) στο γάλα. Ως αποτέλεσμα, έχουν διάρροια, αέρια και φούσκωμα μετά από κατανάλωση ή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κατάσταση, η οποία ονομάζεται επίσης δυσαπορρόφηση της λακτόζης, είναι συνήθως αβλαβής, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να είναι δυσάρεστα.

Μια ανεπάρκεια της λακτάσης – ενός ενζύμου που παράγεται στο λεπτό έντερο – είναι συνήθως υπεύθυνη για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης αλλά είναι σε θέση να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς προβλήματα. Εάν, αντίθετα, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η έλλειψη λακτάσης σας οδηγεί σε συμπτώματα αφού τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουν όλες τις γαλακτοκομικές τροφές.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη συνήθως αρχίζουν 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη. Συχνά συμπτώματα και συμπτώματα περιλαμβάνουν

Κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας αν έχετε συχνά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη μετά από να φάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα εάν ανησυχείτε για να πάρετε αρκετό ασβέστιο.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει αρκετό ένζυμο (λακτάση) για να αφομοιώσει τη ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη).

Πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη

Κανονικά, η λακτάση μετατρέπει το ζάχαρη γάλακτος σε δύο απλά σάκχαρα – γλυκόζη και γαλακτόζη – τα οποία απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της εντερικής επένδυσης.

Αν είστε έλλειψη λακτάσης, η λακτόζη στο τρόφιμά σας μετακινείται στο παχύ έντερο αντί να υποβληθεί σε επεξεργασία και να απορροφηθεί. Στο κόλον, τα φυσιολογικά βακτήρια αλληλεπιδρούν με τη λακτόζη χωρίς δίαιτα, προκαλώντας τα σημάδια και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Υπάρχουν τρεις τύποι δυσανεξίας στη λακτόζη. Διάφοροι παράγοντες προκαλούν την έλλειψη λακτάσης που υποκρύπτει κάθε τύπο.

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος δυσανεξίας στη λακτόζη. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν πρωτογενή δυσανεξία στη λακτόζη αρχίζουν να παράγουν άφθονο λακτάση – μια αναγκαιότητα για τα βρέφη που παίρνουν όλη τη διατροφή τους από το γάλα. Καθώς τα παιδιά αντικαθιστούν το γάλα με άλλα τρόφιμα, η παραγωγή λακτάσης τους μειώνεται κανονικά, αλλά παραμένει αρκετά υψηλή ώστε να αφομοιώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια τυπική δίαιτα για ενήλικες.

Δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη

Στην πρωτογενή δυσανεξία στη λακτόζη, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται απότομα, καθιστώντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα δύσκολα να χωνέψουν κατά την ενηλικίωση. Η πρωτογενής δυσανεξία στη λακτόζη προσδιορίζεται γενετικά, εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ατόμων με αφρικανική, ασιατική ή ισπανική καταγωγή. Η κατάσταση είναι επίσης κοινή μεταξύ εκείνης της μεσογειακής ή νοτιοευρωπαϊκής καταγωγής.

Αυτή η μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο μειώνει την παραγωγή λακτάσης μετά από ασθένεια, τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει το λεπτό έντερο. Μεταξύ των ασθενειών που σχετίζονται με τη δευτερογενή δυσανεξία στη λακτόζη είναι η κοιλιοκάκη, η βακτηριακή υπερανάπτυξη και η νόσος του Crohn. Η θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα της λακτάσης και να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος.

Είναι πιθανό, αλλά σπάνιο, να γεννιούνται μωρά με δυσανεξία στη λακτόζη που προκαλείται από την πλήρη απουσία δράσης λακτάσης. Αυτή η διαταραχή μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σε ένα μοτίβο κληρονομίας που ονομάζεται αυτοσωματικό υπολειπόμενο, που σημαίνει ότι τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας πρέπει να περάσουν στην ίδια γονιδιακή παραλλαγή για να επηρεαστεί ένα παιδί. Τα πρόωρα βρέφη μπορεί επίσης να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη λόγω ανεπαρκούς επιπέδου λακτάσης.

Παράγοντες που μπορούν να κάνουν εσάς ή το παιδί σας πιο επιρρεπείς στη δυσανεξία στη λακτόζη περιλαμβάνουν

Αρχίστε να βλέπετε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γενικό ιατρό εάν έχετε συμπτώματα ή συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Επειδή οι συναντήσεις μπορούν να είναι σύντομες, είναι καλή ιδέα να είστε έτοιμοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Συγγενής ή αναπτυξιακή δυσανεξία στη λακτόζη

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να ζητήσετε από το γιατρό σας σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη περιλαμβάνουν

Παρακολουθήστε τις καθημερινές σας μερίδες διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το παγωτό, το γιαούρτι και το τυρί cottage, καθώς και όταν τα έχετε και τι τρώτε μαζί τους. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας ποιες γαλακτοκομικές τροφές, σε ποιες ποσότητες, είναι πιθανό να σας δώσουν συμπτώματα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δοκιμάστε να κόψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας για λίγες μέρες για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας είναι ευκολότερα. Αφήστε το γιατρό σας να γνωρίζει αν τα συμπτώματά σας ήταν καλύτερα στις ημέρες που δεν είχατε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιάζεται δυσανεξία στη λακτόζη με βάση τα συμπτώματά σας και την απόκριση σας στη μείωση της ποσότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή σας. Ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση πραγματοποιώντας μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ενισχυθεί η παραγωγή λακτάσης από το σώμα σας, αλλά συνήθως αποφεύγετε την ταλαιπωρία της δυσανεξίας στη λακτόζη με

Με κάποια δοκιμή και λάθος, μπορεί να είστε σε θέση να προβλέψετε την ανταπόκριση του σώματός σας σε διάφορα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη και να υπολογίσετε πόσο μπορείτε να φάτε ή να πιείτε χωρίς δυσφορία. Λίγοι άνθρωποι έχουν τόσο σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη ότι πρέπει να αποκόψουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να είναι επιφυλακτικοί σε μη διατροφικά τρόφιμα ή φάρμακα που περιέχουν λακτόζη.

Τι μπορείς να κάνεις

Η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό ασβέστιο. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως το

Επίσης βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία παρέχεται συνήθως σε ενισχυμένο γάλα. Τα αυγά, το ήπαρ και το γιαούρτι περιέχουν επίσης βιταμίνη D και το σώμα σας κάνει τη βιταμίνη D όταν περνάτε στον ήλιο. Ακόμα και χωρίς περιορισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλοί ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη βιταμίνης D και συμπληρωμάτων ασβεστίου για να είστε σίγουροι.

Τι μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ

Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαύσουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς συμπτώματα. Μπορεί να είναι δυνατό να αυξήσετε την ανοχή σας στα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη σταδιακή εισαγωγή τους στη διατροφή σας. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα και το τυρί, πιο εύκολα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με μειωμένο λίπος.

Οι τρόποι αλλαγής της διατροφής σας για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στα έντερα σας και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμα ως ενεργές ή “ζωντανές” καλλιέργειες σε ορισμένα γιαούρτια και ως συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για γαστρεντερικές καταστάσεις, όπως η διάρροια και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να αφομοιώσει τη λακτόζη. Τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή και ίσως αξίζει να τα δοκιμάσετε εάν άλλες μέθοδοι δεν βοηθήσουν.

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Διατηρήστε καλή διατροφή

Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα