λαπαροσκόπηση: αποτελέσματα, λόγοι για δοκιμές, προετοιμασία και πολλά άλλα

Η λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί ένα λεπτό, φωτισμένο σωλήνα που έχει τεθεί μέσα από μια τομή (τομή) στην κοιλιά για να κοιτάξει τα κοιλιακά όργανα ή τα θηλυκά πυελικά όργανα. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για την εύρεση προβλημάτων όπως κύστεις, συμφύσεις, ινομυώματα και λοίμωξη. Δείγματα ιστών μπορούν να ληφθούν για βιοψία μέσω του σωλήνα (λαπαροσκόπιο).

Η λαπαροσκόπηση γίνεται

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν εσείς

Πριν τη λαπαροσκόπηση

Ελέγξτε και ενδεχομένως αφαιρέστε μη φυσιολογικές αναπτύξεις (όπως όγκους) στην κοιλιά ή τη λεκάνη. Ελέγχει και θεραπεύει καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση, η έκτοπη εγκυμοσύνη ή η πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID). Βρείτε συνθήκες που δυσκολεύουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν κύστες, συμφύσεις, ινομυώματα και λοίμωξη. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει μετά από αρχικές δοκιμασίες στειρότητας που δεν δείχνουν την αιτία της υπογονιμότητας. Κάνετε βιοψία. Δείτε αν ο καρκίνος σε μια άλλη περιοχή του σώματος έχει εξαπλωθεί στην κοιλιά. Ελέγξτε για βλάβες στα εσωτερικά όργανα, όπως ο σπλήνας, μετά από τραυματισμό ή ατύχημα. Κάνετε σωληναριακή σύνδεση. Προσθέστε μια διακεκριμένη κήλη ή μια βουβωνική κήλη. Απομακρύνετε όργανα, όπως τη μήτρα, τη σπλήνα, τη χοληδόχο κύστη (λαπαροσκοπική χολοκυστοεκτομή), τις ωοθήκες ή το appendix (appendectomy). Μερική απομάκρυνση (εκτομή) του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να γίνει? Βρείτε την αιτία αιφνίδιου ή συνεχιζόμενου πυελικού πόνου.

Έχετε αλλεργίες σε οποιοδήποτε φάρμακο, συμπεριλαμβανομένης της αναισθησίας. Έχετε κάποια προβλήματα αιμορραγίας ή παίρνετε φάρμακα που αιμορραγούν, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη (Coumadin). Είναι ή μπορεί να είναι έγκυος.

Ακολουθήστε τις οδηγίες ακριβώς για το πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε, ή η χειρουργική σας επέμβαση μπορεί να ακυρωθεί. Εάν ο γιατρός σας έχει δώσει οδηγίες να παίρνετε τα φάρμακά σας την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, παρακαλούμε να το κάνετε μόνο με μια γουλιά νερό. Αφήστε το κόσμημά σας στο σπίτι. Οποιοδήποτε κοσμήματα θα φορέσετε θα πρέπει να αφαιρεθεί πριν από τη λαπαροσκόπηση. Αφαιρέστε τα γυαλιά, τις επαφές και τις οδοντοστοιχίες ή μια αφαιρούμενη γέφυρα πριν από τη λαπαροσκόπηση. Αυτά θα σας δοθούν αμέσως μόλις ξυπνήσετε μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Ρυθμίστε κάποιον να σας οδηγήσει μετά από τη λαπαροσκόπηση.