αλλεργία από λατέξ

Η αλλεργία στο λατέξ είναι μια αντίδραση σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο λατέξ φυσικού καουτσούκ, ένα προϊόν που παρασκευάζεται από ένα γαλακτώδες υγρό από ελαστικά δέντρα. Εάν έχετε μια αλλεργία από λατέξ, το σώμα σας σφάλλει λάτεξ για μια επιβλαβή ουσία.

Η αλλεργία από λατέξ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από τον ερεθισμό του δέρματος έως την αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει εάν έχετε αλλεργία από λατέξ ή εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε αλλεργία από λατέξ.

Η κατανόηση της αλλεργίας από λατέξ και η γνώση κοινών πηγών λατέξ μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν είστε αλλεργικός στο λατέξ, είναι πιθανό να αντιδράσετε αφού έρθει σε επαφή με το λατέξ σε γάντια από καουτσούκ ή με την εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων latex που απελευθερώνονται όταν κάποιος αφαιρεί γάντια από λάτεξ. Τα συμπτώματα αλλεργίας στο λατέξ κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρή, ανάλογα με την ευαισθησία σας και τον βαθμό έκθεσης των αλλεργιογόνων από λατέξ. Η αντίδρασή σας μπορεί να επιδεινωθεί με επαναλαμβανόμενη έκθεση σε λατέξ.

Τα ήπια συμπτώματα αλλεργίας από λάτεξ περιλαμβάνουν

Ήπια συμπτώματα

Αυτά περιλαμβάνουν

Πιο σοβαρά συμπτώματα

Η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο λατέξ είναι μια αναφυλακτική (an-uh-fuh-LAK-tik) αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις αναπτύσσονται αμέσως μετά την έκθεση σε λατέξ σε ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους, αλλά η αναφυλαξία σπάνια συμβαίνει την πρώτη φορά που εκτίθεται.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν

Ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν νομίζετε ότι έχετε μια αναφυλακτική αντίδραση.

Εάν έχετε λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις μετά την έκθεση σε λατέξ, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν είναι δυνατόν, επισκεφτείτε το γιατρό σας όταν αντιδράτε, κάτι που θα βοηθήσει στη διάγνωση.

Συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ

Σε αλλεργία με λάτεξ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει το λάτεξ ως επιβλαβή ουσία και ενεργοποιεί ορισμένα αντισώματα για την καταπολέμηση του αλλεργιογόνου. Την επόμενη φορά που θα εκτεθείτε στο λατέξ, τα αντισώματα θα σηματοδοτούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να απελευθερώσει ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματός σας, δημιουργώντας μια σειρά σημείων και συμπτωμάτων. Όσο περισσότερη έκθεση έχετε στο λατέξ, τόσο πιο έντονα το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιθανό να ανταποκριθεί (ευαισθητοποίηση).

Η αλλεργία στο λατέξ μπορεί να συμβεί με αυτούς τους τρόπους

Είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις στο λατέξ που δεν είναι αλλεργίες στο ίδιο το λατέξ. Περιλαμβάνουν

Δεν είναι όλα τα προϊόντα latex κατασκευασμένα από φυσικές πηγές. Τα προϊόντα που περιέχουν τεχνητό (συνθετικό) λάτεξ, όπως το χρώμα από λάτεξ, είναι απίθανο να προκαλέσουν αντίδραση.

Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας από λατέξ

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Η αλλεργία από λατέξ σχετίζεται επίσης με ορισμένα τρόφιμα, όπως τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα κάστανα, τα ακτινίδια και τα φρούτα του πάθους. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μερικά από τα ίδια αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο λατέξ. Αν είστε αλλεργικοί στο λατέξ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε αλλεργικοί σε αυτά τα τρόφιμα.

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γενικό ιατρό. Ωστόσο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται σε αλλεργίες (αλλεργιολόγος).

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων πριν από το ραντεβού σας θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για την αλλεργία από λατέξ, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Μην διστάσετε να θέσετε και άλλες ερωτήσεις.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των

Σύνδεση μεταξύ τροφικής αλλεργίας και αλλεργίας από λατέξ

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία από λατέξ, προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με οτιδήποτε περιέχει λατέξ.

Ο γιατρός σας θα θελήσει να γνωρίζει το ιστορικό της αντίδρασης στο λατέξ, καθώς και άλλα σημάδια και συμπτώματα αλλεργίας που έχετε βιώσει. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση για να εντοπίσει ή να αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα.

Τι μπορείς να κάνεις

Μπορεί επίσης να συστήσει μία ή και τις δύο από τις παρακάτω εξετάσεις

Αν και τα φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας από λατέξ, δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση είναι να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν λατέξ.

Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας για αποφυγή λατέξ, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με αυτό. Εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο λατέξ, ίσως χρειαστεί να έχετε πάντα ενέσιμη επινεφρίνη μαζί σας. Αν πάτε σε αναφυλακτικό σοκ, μπορεί να χρειαστείτε

Για λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιισταμινικά, τα οποία μπορείτε να πάρετε μετά την έκθεση σε λατέξ για να ελέγξετε την αντίδρασή σας και να βοηθήσετε στην ανακούφιση από την ενόχληση.

Πολλά κοινά προϊόντα περιέχουν λατέξ, αλλά τα περισσότερα έχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. Αποτρέψτε μια αλλεργική αντίδραση στο λατέξ αποφεύγοντας αυτά τα προϊόντα

Πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν γάντια nonlatex. Ωστόσο, επειδή άλλα ιατρικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν λατέξ ή καουτσούκ, φροντίστε να ενημερώσετε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους οδοντιάτρους και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την αλλεργία σας πριν από οποιαδήποτε εξέταση ή διαδικασία. Φορώντας ένα ιατρικό βραχιόλι προειδοποίησης μπορεί να ενημερώσει τους άλλους για την αλλεργία του λατέξ σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Τι μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ