ζώντας με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού – οικειότητα και γονιμότητα

Όλοι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού είναι διαφορετικοί. Πώς επηρεάζουν την οικειότητα και τη σεξουαλική λειτουργία – και πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν στην αλλαγή – ποικίλλει. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να κάνετε τις δικές σας παρατηρήσεις και να αξιολογήσετε τις εμπειρίες σας για να κατανοήσετε τις αλλαγές στις σεξουαλικές λειτουργίες και πώς να τις αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Ο νωτιαίος μυελός του John Jerome λάμπει λευκός κάτω από τους προβολείς των χειρουργών, διασταυρωμένος από ένα πλέγμα από φωτεινά κόκκινα αιμοφόρα αγγεία. Έχει βρεθεί στο τραπέζι της λειτουργίας για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Πάνω από το άνοιγμα του μεγέθους του γροθιά στο λαιμό του κρέμεται ένα πολύπλοκο χάλυβα λαβή. Είναι σταθερό στη θέση του από τέσσερις θέσεις: δύο σφηνωμένες στο κρανίο του Jerome και άλλες δύο στους σπονδύλους κάτω από το χειρουργικό τραύμα. Επινοηθεί από τον Νευροχειρουργό του Emory Nick Boulis, MD, εξυπηρετεί ένα μόνο σκοπό: Για να κρατήσει σταθερή τη λεπτή βελόνα που βυθίστηκε σε …

Αλλά να είσαι οικεία σημαίνει κάτι περισσότερο από το να κάνεις σεξ. Τα ενδιαφέροντα, οι ιδέες και η συμπεριφορά σας διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στον ορισμό σας από την εμφάνισή σας ή την ικανότητά σας να κάνετε σεξ. Μια σχέση εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών συμφερόντων, του τρόπου αντιμετώπισης προσωπικών συμπαθειών και αντιπαθειών και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον.

Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση είναι πόσο καλά επικοινωνείτε. Συζητήστε με τον σύντροφό σας. Να είστε ειλικρινείς για το πώς η SCI έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας λειτουργία και πώς αισθάνεστε γι ‘αυτό. Να έχετε πάντα κατά νου ότι οι άνθρωποι με ΤΚΣ μπορούν να έχουν σχέσεις και να παντρευτούν, να έχουν μια ενεργό σεξουαλική ζωή και να έχουν παιδιά.

Συνήθως, οι άντρες και οι γυναίκες εκδηλώνονται σεξουαλικά μέσω δύο οδών: άμεση διέγερση των γεννητικών οργάνων ή άλλων ερωτικών περιοχών ή με σκέψη, ακοή ή βλέποντας κάτι που δημιουργεί σεξουαλικά. Στους άνδρες, αυτό συνήθως προκαλεί στύση, και στις γυναίκες προκαλεί λίπανση του κόλπου και πρήξιμο της κλειτορίδας. Μια ΤΚΣ μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε από αυτές τις οδούς και μπορεί να αλλάξει τη φυσική απάντηση ενός ατόμου στην διέγερση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από μια ΤΚΚ, αν και το επίπεδο ενδιαφέροντος μπορεί να μειωθεί.

Πολλοί άνδρες με SCI επαναλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα εντός ενός έτους περίπου από τον τραυματισμό. Οι άνδρες που είναι σε θέση να έχουν μια στύση μπορεί να διαπιστώσουν ότι η στύση δεν είναι αρκετά άκαμπτη ή δεν διαρκεί αρκετό καιρό για σεξουαλική δραστηριότητα. Κάποιοι έχουν αναδρομική εκσπερμάτωση, στο οποίο το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη αντί για το πέος.