ipratropium (οδός εισπνοής) και εμπορικές ονομασίες

Το ipratropium χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων των παθήσεων των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της απόφραξης ροής αέρα και για την πρόληψη της επιδείνωσης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD).

Το ipratropium ανήκει στην οικογένεια φαρμάκων που είναι γνωστά ως βρογχοδιασταλτικά. Τα βρογχοδιασταλτικά είναι φάρμακα που εισπνέονται μέσα από το στόμα για να ανοίξουν τους βρογχικούς σωλήνες (διαβάσεις αέρα) στους πνεύμονες.

Καναδικό εμπορικό σήμα

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Διάλυμα · Σκόνη αεροζόλ

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις του ipratropium στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του ipratropium στους ηλικιωμένους.

Αλλεργίες

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παιδιατρικός

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Γηριατρική

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Αυτό το φάρμακο συνήθως συνοδεύεται από οδηγίες ασθενούς. Διαβάστε τις προσεκτικά πριν χρησιμοποιήσετε το φάρμακο. Εάν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες ή δεν είστε σίγουροι για τη χρήση της συσκευής εισπνοής, ζητήστε από το γιατρό σας να σας δείξει πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το χρησιμοποιείτε περισσότερο και μην το χρησιμοποιείτε πιο συχνά από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Επίσης, μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας. Για να το κάνετε αυτό μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση του πνεύμονα.

Κρατήστε το σπρέι ή το διάλυμα μακριά από τα μάτια. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στον οφθαλμό, ερεθισμό, θολή όραση ή να αρχίσετε να βλέπετε αλογόνα ή περίεργα χρώματα όταν κοιτάτε τα πράγματα. Κλείνοντας τα μάτια σας ενώ εισπνεύσετε το ιπρατρόπιο μπορεί να παραμείνει το φάρμακο να μην πέσει στα μάτια σας. Εάν έρθει σε επαφή με τα μάτια σας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο κάθε μέρα για να βοηθήσετε στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας, πρέπει να λαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως το διέταξε ο γιατρός σας.

Για ασθενείς που χρησιμοποιούν αεροζόλ εισπνοής ιπρατρόπιο

Για ασθενείς που χρησιμοποιούν το διάλυμα εισπνοής

Χρησιμοποιήστε μόνο το εμπορικό σήμα αυτού του φαρμάκου που ο γιατρός σας πρότεινε. Οι διαφορετικές μάρκες μπορεί να μην λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Δοσολογία

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Χαμένη δόση

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα και το άμεσο φως. Μην καταψύχετε. Μην κρατάτε αυτό το φάρμακο μέσα σε αυτοκίνητο όπου μπορεί να εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη ή κρύο. Μην σκουπίζετε τρύπες στο δοχείο ή το ρίχνετε σε πυρκαγιά, ακόμα και αν το κάνιστρο είναι άδειο.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει προσεκτικά την πρόοδό σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο για να δείτε εάν λειτουργεί σωστά και για να συμβάλει στη μείωση τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μέσα σε 30 λεπτά αφού χρησιμοποιήσετε μια δόση αυτού του φαρμάκου ή εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί.

Για ασθενείς που χρησιμοποιούν διάλυμα εισπνοής ipratropium

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τύπους αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο και καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε εξάνθημα, φαγούρα, κνίδωση, βραχνάδα, πρόβλημα με την αναπνοή, πρόβλημα με την κατάποση ή οίδημα των χεριών, του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παράδοξο βρογχόσπασμο, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπνοή ή ο συριγμός σας θα επιδεινωθούν. Ο παράδοξος βρογχόσπασμος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο και ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν έχετε βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια ή συριγμό μετά τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, θολή όραση ή προβλήματα στο να δει καθαρά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε σε αυτό το φάρμακο προτού να οδηγήσετε, να χρησιμοποιήσετε μηχανές ή να κάνετε άλλες εργασίες που απαιτούν να είστε προσεκτικοί, καλά συντονισμένοι ή ικανοί να δείτε καλά.

Πάρτε όλα τα φάρμακα COPD όπως σας διέταξε ο γιατρός σας. Εάν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος κορτικοστεροειδούς φαρμάκου για τον έλεγχο της αναπνοής σας, συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε όπως το διέταξε ο γιατρός σας. Αυτό περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή εισπνεόμενα (όπως πρεδνιζόνη, Azmacort® ή Flovent®). Εάν κάποιο από τα φάρμακά σας με ΧΑΠ δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά όσο συνήθως, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μην αλλάζετε τις δόσεις σας ή σταματάτε να χρησιμοποιείτε τα φάρμακά σας χωρίς να ζητάτε από το γιατρό σας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για έλεγχο της όρεξης, άσθμα, κρυολογήματα, βήχα, αλλεργική ρινίτιδα ή προβλήματα κόλπων και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αποθήκευση