φαγούρα επιπλοκές του δέρματος

Το δερματικό δέρμα είναι μια δυσάρεστη, ενοχλητική αίσθηση που σας κάνει να θέλετε να το ξύσετε. Επίσης γνωστό ως κνησμός (proo-RIE-tus), το κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός εξανθήματος ή άλλης πάθησης, όπως η ψωρίαση ή η δερματίτιδα. Ή το κνησμώδες δέρμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας νόσου, όπως η ασθένεια του ήπατος ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Ανάλογα με την αιτία του κνησμού του δέρματός σας, μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό. Ή μπορεί να είναι κόκκινο ή τραχύ ή έχουν προσκρούσεις ή φουσκάλες.

Η μακροχρόνια ανακούφιση απαιτεί τον εντοπισμό και τη θεραπεία της αιτίας του κνησμού του δέρματος. Οι φαγούρα δερματικές θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, υγρά επίδεσμο και θεραπεία φωτός. Τα μέτρα αυτοεξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντικαταθλιπτικών προϊόντων και η λήψη δροσερών λουτρών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Μπορεί να έχετε κνησμώδες δέρμα σε ορισμένες μικρές περιοχές, όπως σε ένα χέρι ή πόδι, ή ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να φαγούρα. Κνησμός του δέρματος μπορεί να συμβεί χωρίς άλλες σημαντικές αλλαγές στο δέρμα. Ή μπορεί να σχετίζεται με

Μερικές φορές η φαγούρα διαρκεί πολύ και μπορεί να είναι έντονη. Καθώς τρίβετε ή γρατζουνίζετε την περιοχή, παίρνει πιό χαλαρή. Και όσο περισσότερο τρελαίνει, τόσο περισσότερο γρατζουνίζετε. Το σπάσιμο αυτού του κύκλου φαγούρας-γρατσουνίσματος μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η συνέχιση του γρατσουνίσματος μπορεί να βλάψει το δέρμα σας ή να προκαλέσει μόλυνση.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό για την δερματική νόσο (δερματολόγος) εάν έχετε κνησμό

Τι μπορείς να κάνεις

Πιθανές αιτίες κνησμού του δέρματος περιλαμβάνουν

Το κνησμό του δέρματος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Η παρατεταμένη φαγούρα και το ξύσιμο μπορεί να αυξήσει την ένταση της φαγούρας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό ή τον γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό για δερματικές παθήσεις (δερματολόγος).

Εδώ υπάρχουν πληροφορίες που σας βοηθούν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να μάθετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Καταγράψτε τα σημάδια και τα συμπτώματά σας, όταν συνέβησαν και πόσο καιρό κράτησαν. Επίσης, κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των βοτάνων και των φαρμάκων χωρίς φάρμακα που παίρνετε. Ή πάρτε τα αρχικά μπουκάλια και μια γραπτή λίστα των δοσολογιών και των οδηγιών.

Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Για το φαγούρα του δέρματος, μπορείτε να ζητήσετε να απαντήσετε σε ερωτήσεις

Μη διστάσετε να ρωτήσετε άλλες ερωτήσεις που έχετε.

Ο γιατρός σας πιθανόν να ξεκινήσει από το ιατρικό ιστορικό σας και να σας ρωτήσει μερικές ερωτήσεις, όπως

Η παρακολούθηση της αιτίας της φαγούρας σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο και να περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση και ένα προσεκτικό ιστορικό. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι το κνησμώδες δέρμα σας είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, μπορεί να κάνει και εξετάσεις

Φάρμακα

Μόλις εντοπιστεί μια αιτία, οι θεραπείες για την κνησμό του δέρματος μπορεί να περιλαμβάνουν

Εάν εντοπιστεί μια εσωτερική ασθένεια – είτε πρόκειται για νεφροπάθεια, για έλλειψη σιδήρου ή για πρόβλημα θυρεοειδούς – η θεραπεία της νόσου συχνά ανακουφίζει την φαγούρα. Μπορούν επίσης να συνιστώνται και άλλες μέθοδοι ανακούφισης με φαγούρα.

Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματός σας σε ορισμένα μήκη κύματος υπεριώδους φωτός. Πολλές συνεδρίες προγραμματίζονται συνήθως έως ότου ο κνησμός είναι υπό έλεγχο.

Για προσωρινή ανακούφιση από κνησμό, δοκιμάστε αυτά τα μέτρα αυτο-φροντίδας

Εφαρμόστε μια κρέμα ή λοσιόν κατά της κνησμό στην πληγείσα περιοχή. Η βραχυπρόθεσμη χρήση κρέμας υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή που περιέχει τουλάχιστον 1% υδροκορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά την φαγούρα. Έτσι μπορεί να μενθόλη, καμφορά ή καλαμίνη.

Τα τοπικά αναισθητικά, όπως η λιδοκαΐνη ή η βενζοκαΐνη, μπορεί να είναι χρήσιμα. Ωστόσο, η βενζοκαΐνη έχει συνδεθεί με μια σπάνια αλλά σοβαρή, μερικές φορές θανατηφόρα κατάσταση, γνωστή ως μετθεμογλοβιναιμία, η οποία μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα. Μην χρησιμοποιείτε βενζοκαϊνη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών χωρίς επίβλεψη από επαγγελματία υγείας. Εάν είστε ενήλικας, μην χρησιμοποιείτε ποτέ περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση βενζοκαΐνης και εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Θεραπεία της υποκείμενης νόσου

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Φωτοθεραπεία (φωτοθεραπεία)