kaletra

Θεραπευτική κατηγορία: αντιρετροϊκός παράγοντας

Χρήσεις για το Kaletra

Φαρμακολογική κατηγορία: Αναστολέας πρωτεάσης

Ο συνδυασμός της λοπιναβίρης και της ριτοναβίρης δεν θα θεραπεύσει ή θα αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό HIV ή το AIDS. Βοηθάει στην αναπαραγωγή του HIV και φαίνεται να επιβραδύνει την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης προβλημάτων που συνήθως σχετίζονται με το AIDS ή την ασθένεια HIV. Ο συνδυασμός της λεπιναβίρης και της ριτοναβίρης δεν θα σας εμποδίσει να μεταδώσετε τον ιό HIV σε άλλους ανθρώπους. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με το AIDS ή τη νόσο HIV.

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις του συνδυασμού λοπιναβίρης και ριτοναβίρης σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των 14 ημερών. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί. Το Kaletra δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα στα παιδιά. Το Kaletra® πόσιμο υγρό δεν πρέπει να χορηγείται σε πρόωρα βρέφη.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του συνδυασμού lopinavir και ritonavir στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα σχετιζόμενα με την ηλικία του ήπατος, των νεφρών ή της καρδιάς, τα οποία μπορεί να απαιτούν προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμό lopinavir και ritonavir.

Πριν χρησιμοποιήσετε το Kaletra

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Πάρτε αυτό το φάρμακο ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην αλλάζετε τη δόση ή διακόπτετε τη χρήση αυτού του φαρμάκου χωρίς να κάνετε πρώτα έλεγχο με το γιατρό σας. Όταν η παροχή του φαρμάκου σας είναι χαμηλή, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας μπροστά από το χρόνο. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ξεμείνει από αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σταθερό ποσό στο αίμα. Για να διατηρήσετε την ποσότητα σταθερή, μην χάσετε καμία δόση. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον προγραμματισμό των καλύτερων χρόνων για να πάρετε το φάρμακό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης θα χορηγείται πάντα με άλλα φάρμακα για τον ιό HIV. Πάρτε όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας ως μέρος της θεραπείας συνδυασμού. Μην σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το φάρμακό σας, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Είναι σημαντικό το υγρό από του στόματος lopinavir και ritonavir να λαμβάνεται μαζί με τα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε μια βαθμονομημένη σύριγγα δοσολογίας ή κύπελλο φαρμάκου για να μετρήσετε τη δόση για το στοματικό υγρό.

Τα δισκία λοπιναβίρης και ριτοναβίρης μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς τροφή. Καταπιείτε τα δισκία ολόκληρα, μην τα συνθλίβετε, τα σπάτε ή τα μασάτε.

Αυτό το φάρμακο συνοδεύεται από οδηγό φαρμάκων και ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία και κάθε φορά που ξαναγεμίζετε τη συνταγή σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Εάν χρησιμοποιείτε επίσης διδανοσίνη (Videx®), πάρτε την μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη του Kaletra® από του στόματος υγρού. Η διδανοσίνη μπορεί να λαμβάνεται (χωρίς τροφή) συγχρόνως με τα δισκία Kaletra®.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Η σωστή χρήση του Kaletra

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι καλύτερο να φυλάσσεται το υγρό από του στόματος Kaletra® σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο. Μην καταψύχετε. Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, χρησιμοποιήστε το φάρμακο εντός 2 μηνών και κρατήστε το μακριά από υπερβολική ζέστη.

Τα δισκία Kaletra® πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας ή του παιδιού σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί σωστά. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο εάν εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιείτε επίσης alfuzosin (Uroxatral®), cisapride (Propulsid®), φάρμακα από ερυσίβιο (π.χ. διυδροεργοταμίνη, εργονοβίνη, εργοταμίνη, μεθυλεργκογονίνη, Cafergot®, Ergomar®, Methergine® ή Migranal® ), λοβαστατίνη (Advicor®, Altoprev®, Mevacor®), από του στόματος μιδαζολάμη (Versed®), πιμοζίδη (Orap®), ριφαμπίνη (Rifadin®), σαλμετερόλη (Advair®, Serevent®), σιλδεναφίλη (Revatio®, σιμβαστατίνη ®, Vytorin®, Zocor®) ή τριαζολάμη (Halcion®).

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα με συνταγή και μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα, και φυτικά (π.χ. βότανα του Αγίου Ιωάννη) ή συμπληρώματα βιταμινών.

Αυτό το φάρμακο δεν θα σας εμποδίσει να χορηγήσετε τον ιό HIV στον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια του σεξ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει αυτό και ασκείστε ασφαλές σεξ, ακόμα και αν ο σύντροφός σας έχει επίσης HIV, χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό από λατέξ ή άλλη μέθοδο φραγμού. Αυτό το φάρμακο δεν θα σας κρατήσει από το να χορηγήσετε τον ιό HIV σε άλλα άτομα εάν εκτίθενται στο αίμα σας. Μην επαναχρησιμοποιείτε και μην μοιράζεστε τις βελόνες με κανέναν.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση του Kaletra

Παγκρεατίτιδα μπορεί να συμβεί ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο και συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε εσείς ή το παιδί σας ξαφνικό και σοβαρό πόνο στο στομάχι, ρίγη, δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετο, πυρετό ή ζάλη.

Ελέγξτε με το γιατρό σας αμέσως εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πόνο ή ευαισθησία στο άνω στομάχι, χλωμό κόπρανα, σκοτεινά ούρα, απώλεια της όρεξης, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία ή κίτρινα μάτια ή δέρμα. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρού ηπατικού προβλήματος.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε εσείς ή το παιδί σας κάποια αλλαγή στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ή σακχάρου ούρων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους καρδιακούς ρυθμούς, όπως μια κατάσταση που ονομάζεται παράταση PR ή QT. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που η καρδιά σας κτυπά και να προκαλέσει λιποθυμία ή σοβαρές παρενέργειες σε μερικούς ασθενείς. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα καρδιακού ρυθμού, όπως γρήγορη, χτύπημα ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει το επίπεδο χοληστερόλης και των λιπών στο αίμα σας. Εάν παρουσιαστεί αυτή η κατάσταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης και των λιπών. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για εσάς ή το παιδί σας.

Εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε δερματικό εξάνθημα, κνίδωση ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο, σταματήστε να παίρνετε το φάρμακο και συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Εάν παίρνετε το στοματικό υγρό, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Το υγρό από του στόματος Kaletra® περιέχει 42% αλκοόλ. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας παίρνετε ή σχεδιάζετε να πάρετε μετρονιδαζόλη (Flagyl®) ή δισουλφιράμη (Antabuse®).

Kaletra παρενέργειες

Το Kaletra (λοπιναβίρη / ριτοναβίρη)

Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί να μην λειτουργούν όσο χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Για να μην μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο είδος αντισύλληψης μαζί με τα χάπια. Άλλες μορφές ελέγχου των γεννήσεων περιλαμβάνουν προφυλακτικά, διαφράγματα ή αντισυλληπτικούς αφρούς ή ζελέ.

Όταν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για το HIV, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να γίνει ισχυρότερο. Εάν έχετε μολύνσεις που είναι κρυμμένες στο σώμα σας, όπως πνευμονία ή φυματίωση, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να παρατηρήσετε νέα συμπτώματα όταν το σώμα σας προσπαθεί να τα καταπολεμήσει. Εάν συμβεί αυτό, ενημερώστε το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό σωματικό λίπος. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας παρατηρήσετε αλλαγές στο σχήμα του σώματός σας, όπως αυξημένη ποσότητα λίπους στην άνω πλάτη και στον λαιμό ή γύρω από το στήθος και το στομάχι. Μπορεί επίσης να χάσετε λίπος από τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Μη επαγγελματική έκθεση Truvada, Atripla, Viread, λαμιβουδίνη, ζιδοβουδίνη, αβακαβίρη, τενοφοβίρη, Epivir, Epzicom, Sustiva, efavirenz, Reyataz

HIV λοίμωξη Truvada, Atripla, Stribild, Viread, Norvir, Complera, Prezista, λαμιβουδίνη, Isentress, αβακαβίρη, τενοφοβίρη, ραλτεγκραβίρη